Haardhout

Haardhout

Haardhout kopen dat u direct kunt stoken? Dan bent u bij Maxhout.nl aan het juiste adres! Wij hebben een ruim assortiment aan haardhout. Welke soort u koopt is afhankelijk van uw voorkeuren. Elke soort heeft namelijk z’n eigen eigenschappen. Eén ding is zeker: Maxhout.nl voorziet u van een goede kwaliteit haardhout. Wij hebben al onze producten namelijk in eigen beheer. Wij voorzien al onze klanten – door heel Nederland – van ovengedroogd haardhout. Koop nu!


Stoken met ovengedroogd haardhout

Belangrijk bij haardhout is dat het ovengedroogd is. Stoken met goed gedroogd hout zorgt voor minder aanslag en een betere verbranding. Bovendien zijn de blokken vrij van schimmels en ongedierte. Maxhout.nl heeft verschillende soorten in het assortiment. Elke houtsoort heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen. Wij leveren elzen, berken, essen, beuken, eiken en mix haardhout


Welk haardhout kopen?

Belangrijk bij het stoken is dat het hout droog genoeg is. Daarnaast is het soort haard van invloed voor de juiste keuze, het doel waarmee u stookt etc. De kosten verschillen per soort en de volume die u besteld. Zo heeft u de mogelijkheid om bij ons te bestellen in halve pallets, hele pallets en haardhout in netten. Alle prijzen op onze website zijn inclusief levering!


Elzen- en berkenhout voor een gemakkelijke ontbranding

Stoken met gemakkelijk houtsoorten? Kies dan voor elzen- of berkenhout. Dit zijn beide zachte houtsoorten, die ontzettend gemakkelijk in gebruik zijn. Dit komt door de snelle ontbranding. Elzen is een fijne houtsoort die daardoor uitstekend brandt en snel z’n warmte afgeeft. Berken is te herkennen aan de mooie, witte schors. Naast het mooie vlammenspel met een felle vlam, geven de blokken een ook een prettige geur af. U kunt stoken met een minimaal aantal aan blokken. Is het vuurtje een beetje gedoofd? Dan heeft u het vuur met deze blokken snel weer op gang! Beide soorten combineren? Wij hebben ze ook gemixt in halve pallets, hele pallets en in netzakken.
 

Mooi vlammenspel met essen- en beukenhout

Wilt u genieten van een prachtig vlammenspel? Kies dan voor één van de hardere houtsoorten; essen- of beukenhout. Essen is een elastische, harde- en traag brandende variant met een mooi vlammenspel waar u lang plezier van zult hebben. Beuken is ietsje harder en heeft daarom een hoog rendement. Het is een populaire soort openhaardhout om mee te stoken. Het hout geeft veel warmte af en ruikt erg lekker. Op een gegeven moment gaan de blokken beuken verkolen.


Duurzaam stoken met eikenhout

Eiken is een harde- en sterke houtsoort die traag brandt. De blokken geven bij verbranding veel warmte af en gaan op den duur gloeien. Eikenhout is een populaire soort onder de ervaren stokers. Dit komt door de hoge warmteafgifte en het hoge rendement. De blokken branden namelijk langzaam op, waardoor u lang kunt genieten van heerlijke warmte! Het advies om de kachel goed warm te stoken met haardvuur accessoires en met minimaal 4 blokken te stoken. Stookt u liever met meerdere houtsoorten tegelijk? Neem dan een kijkje bij onze pallets met mix haardhout.


Wanneer is haardhout droog?Haardhout

Vers gekapt hout heeft een vochtigheidspercentage van rond de 50%. Het natuurlijk drogen van haardhout kan 1 tot 2 jaar in beslag nemen. Daarom worden de al gekloofde blokken vaak gedroogd in speciale droogovens. Als het hout een vochtigheid heeft bereikt tussen de 15% en 20%  is het geschikt om mee te stoken. Voordeel hiervan is dat het direct te stoken is!


Haardhout kopen en opslaan

Naast droog haardhout kopen is belangrijk dat het droog wordt opgeslagen. Plaats het bijvoorbeeld in de garage, schuur, onder een afdakje of in een speciale houtopslag. Zorg er in ieder geval voor dat het iets loskomt van de grond. Op die manier kan het vocht niet omhoog trekken. Wij leveren haardhout op pallets. De hoogte van deze pallet is voldoende. Dek het hout niet af, hierdoor gaat het juist zweten.


Hoe lang brandt haardhout?

De brandduur is afhankelijk van uw stookgedrag en van het soort hout dat u stookt. De hardheid is hierbij van invloed. De structuur van de blokken is ontstaan tijdens het groeien van de boom. Een zachte houtsoort geeft sneller zijn warmte af. Hardere houtsoorten branden langzamer op en hebben daardoor een langere brandduur.

Elzen; Brandwaarde: 4,1 KWh/kg. 1500 KWh/Stère
Essen; Brandwaarde: 4,2 KWh/kg. 2100 KWh/Stère
Beuken; Brandwaarde: 4,2 KWh/kg. 2100 KWh/Stère
Eiken; Brandwaarde: 4,3 KWh/kg. 2200 KWh/Stère


De haard aansteken

Om de haard aan te steken kunt u het beste gebruik maken van de Zwitserse methode. Daarbij wordt het vuur omgekeerd (van boven naar beneden) aangestoken.

  • Begin met het openen van de luchttoevoer, zodat er genoeg zuurstof bij het vuur kan.
  • Vul vervolgens de kachel met een aantal blokken, bij meerdere lagen haaks op elkaar leggen.
  • Daarna meerdere lagen aanmaakhout, leg deze ook haaks op elkaar.
  • Leg hierbovenop de aanmaakblokjes of houtkrullen en steek deze aan.


Als het vuurtje lekker brandt, kun u de luchttoevoer iets minderen. Voeg tijdig nieuwe blokken toe om het vuur lekker op gang te houden. De blokken in ons assortiment zijn circa 25 centimeter en zijn daardoor geschikt voor zowel kleine als grotere haarden.
 

Haardhout kopen bij Maxhout.nl

Naast een goede kwaliteit, voorziet Maxhout.nl u ook van een snelle levering. Indien u besluit om haardhout te kopen op een werkdag vóór 14.00 uur, dan kunnen we de volgende werkdag al leveren. De gewenste leverdatum kiest u zelf! Heeft u nog vragen over het stoken of kopen van haardhout? Kom in contact met één van onze medewerkers via 020-8200430 of info@maxhout.nl. Wij wensen u alvast veel stookplezier toe!