Zoals eerder benoemd zijn er verschillende soorten haarden en kachels verkrijgbaar. De soorten waarin u haardhout kunt stoken:
Open haard
Een open haard werd vroeger gebruikt als bron van warmte, verlichting en om op te koken. Inmiddels heeft het deze functies niet meer. Zoals de naam doet vermoeden is een open haard geheel open. Hierdoor kunt u het vuur goed aanschouwen en de geur van het hout ervaren. Nadeel van een open haard zijn de schadelijke stoffen die vrijkomen in de omgeving, het lage rendement en de mindere veiligheid.
Houtkachel
Zoals ook hier de naam al veelzeggend is, is een houtkachel een kachel waarin hout gestookt kan worden. Een houtkachel is voornamelijk gesloten, wat de veiligheid ten goede komt. Het nadeel hiervan is het mindere zicht op het vlammenspel. Al zijn er tegenwoordig mooie kachel te verkrijgen waarbij het zicht uitermate goed is.
Speksteenkachel
Een speksteenkachel is een kachel waarin hout verbrandt kan worden. Hierbij wordt de warmte zeer effectief opgeslagen door het speksteen. De warmte vanuit de speksteen wordt geleidelijk afgegeven aan de omgeving, hierdoor kunt u door 2 uur stoken tot wel 24 uur de warmte ervaren. Dit is afhankelijk van de buitentemperatuur. Een speksteenkachel werkt met het tegenstroomprinipe, waardoor ook de gassen die vrijkomen hun warmte afgeven aan het speksteen. Voor dit soort kachels wordt voornamelijk elzenhout gebruikt, vanwege de snelle warmte-afgifte van dit hout.